• Ulrika Lillsunde

Lentomatkustus ja zero waste

En voisi kirjoittaa blogia vastuullisesta matkustamisesta käymättä läpi "nollahukkaa" eli zero wastea. Nollahukan tavoitteena on kestävämpi kulutus ja elämä, jossa jätteitä ei synny. Pyrimme kotona mahdollisimman pitkälle nollahukkaan, mutta matkustaminen on valitettavasti oma akilleen kantapääni. Olen potenut huonoa omatuntoa lentomatkustamisesta, pohtinut omaa käyttäytymistäni niin kotona kuin ulkomailla ja pyrkinyt luomaan elämäntavan, jossa jätettä syntyy mahdollisimman vähän.

Jokainen meistä on varmasti nähnyt videoita ja valokuvia maailman vesistöjen muovitilanteesta: isoista muovilautoista, jätekasoista, muovia syövistä merenelävistä... Miten voin ottaa tämän huomioon matkailijana? Pitäisikö matkustaminen lopettaa kokonaan, jos ei pyri täydelliseen nollahukkaan?


Välikommentti: käsittelen maateitse matkustamista toisessa blogitekstissä, jotta saan edes jollain tavalla rajattua aihetta.


Ihan ensimmäiseksi haluan todeta, että täydellistä nollahukkalentoa ei ole olemassakaan. Matkustajalle tulostetaan matkalippu, vaikka suurimmalla osalla lentoyhtiöistä QR-koodinlukijat poimisivat kännykän näytöstä lipun tiedot. Pitkillä lentomatkoilla lentokoneessa tarjoillaan ruokaa ja juomaa, jotka tarjoillaan kertakäyttöisistä astioista. Esimerkiksi Qatar Airwaysilla jaetaan "menukortit", ilmeisesti jotta matkustamohenkilökuntaa ei kuormitettaisi "mitä ruokaa on tarjolla?"-kysymyksin. Lisäksi jokaiselle matkustajalle jaetaan ohueen muoviin kääritty viltti, tyyny ja kuulokkeet sekä mahdollisesti pieni "matkustuspakkaus", joka sisältää matkasukat, huulirasva, silmälaput, kertakäyttöiset korvatulpat, kertakäyttöhammasharjan ja pienen hammastahnan. Lennon aikana saat myös kertakäyttöisiä kosteuspyyhkeitä pitääksesi olosi freesinä. Viltti ja tyyny ovat uudelleenkäytettäviä, mutta kuulokkeista en ole varma. Kaikki muu menee käytettynä (tai käyttämättömänä) suoraan roskiin, poislukien ruokailujen pienet tarjottimet.


En tiedä ahdistiko sinua lukea tuota listaa, mutta itse en ainakaan nauttinut sen kirjoittamisesta. Olen melko varma, että unohdin jotain.


Euroopassa matkustaminen onnistuu helposti ja suhteellisen nopeasti maateitse, mutta kaukomatkailu ilman lentämistä on hieman haastavampaa. Haluan myöntää, etten ole ottanut selvää pääsisinkö esimerkiksi Vietnamiin junalla ja laivalla, sillä lomani ovat verrattain lyhyitä enkä suoraan sanottuna halua käyttää koko lomaani kulkuvälineessä istuen.

Koska täysin jätteetöntä lentoa ei ole olemassakaan, haluan listata omat vinkkini lentomatkustamisesta aiheutuvan jätteen vähentämiseen:

1. Mikäli mahdollista, kieltäydy jo lentoa varatessa lennolla tarjoiltavasta ruoasta ja pakkaa omat ruoat mukaan. Pitkälle lennolle olen ottanut mukaan hedelmiä, runsaan ja täyttävän salaatin sekä täytettyjä eväsleipiä. Innostuessani olen saattanut leipoa myös proteiinipitoisia keksejä tai muffinseja. Jos haluaisin lämmintä ruokaa lennolla, tekisin mausteisen kuskus-soijarouhe-kombon, johon voisin pyytää matkustamohenkilökunnalta kuumaa vettä. Retkeilyliikkeestä hankittu (puinen) spork toimii vallan mainiosti lennoilla aterimena.

Tämä on mielestäni isoin asia, sillä ruokailuista aiheutuu huomattava määrä jätettä. Pelkkä ruokailusta kieltäytyminen ilman ennakkoilmoittautumista tuskin hyödyttää mitään, sillä silloin sinulle varattu ruoka menee jätteiden sekaan, söit sitä tai et. Ennakkoilmoittautumisella saa toivottavasti aikaan sen, ettei sinulle varata ruokaa lennolle.

2. Ota lennolle mukaan täytettävä vesipullo ja termosmuki. Lähes kaikilla vierailemillani lentokentillä on ollut vesiautomaatteja, joissa voi täyttää oman vesipullonsa puhtaalla juomavedellä. Voit pyytää matkustamohenkilökuntaa täyttämään vesipullon lennon aikana, jotta vältyt kertakäyttölasien käytöstä. Pyydä kahvi tai tee suoraan omaan termosmukiin.

3. Pukeudu lämpimästi. Omiin tapoihini kuuluu matkustamossa villasukissa ja neuleessa oleskelu, sillä pyrin olemaan käyttämättä muoviin pakattuja vilttejä ja lentoyhtiön omia (heikkolaatuisia) sukkia. Pitkille lennoille saatan pakata mukaan hamam-pyyhkeen, joka toimii myös vilttinä.

4. Kieltäydy lennolla jaettavista kuulokkeista. Voit hankkia ystäviesi tai perheenjäsentesi kanssa yhteisomistuksessa kuulokeadapterin, jotta voit katsella lennon elokuvia ilman kertakäyttökuulokkeita. Vaihtoehtoisesti voit ladata omalle mobiililaitteellesi elokuvia (esim. Netflix toimii myös offline-tilassa!), jos adapterin hankinta tai lainaaminen ei tunnu mieluiselta ajatukselta.

5. Jos haluat nukkua lennolla, voit pakata mukaan puhallettavan niskatyynyn.

6. Ota mukaan oma hammasharja, -tahna ja huulirasva, mikäli haluat käyttää niitä lennon aikana. Kieltäydy matkapussukasta.


Kuten listastani huomaat, kieltäytyminen ja ennakointi on pitkälti se, jolla saa vähennettyä omaa jätekuormaa lentomatkustaessa, sillä materiaalien kierrättäminen tai uudelleen käyttäminen on haasteellista. Vastuullisessa matkustamisessa onkin pitkälti kyse juuri tästä: ennakoinnista.


Käyn myöhemmässä blogikirjoituksessa läpi lentomatkustamista ja hiilijalanjäljen kompensoimista. Jos haluat ottaa varaslähdön aiheeseen, voit tutustua tähän sivustoon ja pohtia mille järjestölle haluaisit lahjoittaa rahaa kompensoidaksesi matkustuksesta aiheutuneita päästöjä. Voit myös sijoittaa Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssiin.


Herättikö kirjoitukseni ajatuksia? Jätä kommentti alle tai sosiaalisen median kanavilleni.


/Ulrika

Älä jää paitsi uutisista!

©Herkkutrikoissa 2020