• Ulrika Lillsunde

Ovatko grammantarkat ruokaohjelmat huono idea?

Tiedän jo etukäteen saavani tästä lukuisia sähköpostiviestejä. Jos koet suurta tarvetta raivostua tästä aiheesta, ota pari syvää hengitystä ja lue tämä kirjoitus loppuun asti. Ja muista: kanssani saa olla eri mieltä. Se on minulle ihan ookoo.


Suurin osa asiakkaistani päätyy minulle valmennukseen, koska kaipaavat jonkinnäköistä muutosta olemassaoleviin tapoihinsa. Suurimmalla osalla toiveena on saada grammantarkka ruokaohjelma kellonlyömineen, mielellään tarkoin listoin mitä saa syödä ja mitä ei. Käyn asiakkaideni kanssa usein keskustelua siitä, miksi he ylipäätään kaipaavat tarkkoja ohjelmia, joista poikkeaminen on katastrofi. Ja päädymme lähes aina siihen, että jäykän ruokaohjelman laatiminen ei ole hyvä idea.


Eli vastaus kysymykseen "saanko sulta tarkan ruokaohjelman?" on useimmiten kielteinen. Eli ei, et saa. Olen tietoinen siitä, että liikunta- ja terveysalalla tarkat ruokaohjelmat ovat olleet normi jo useamman vuosikymmenen ajan, joten ymmärrän varsin hyvin asiakkaiden tarpeen pyytää niitä. Valmentajat ovat tottuneet tekemään niitä. Asiakkaat ovat tottuneet pyytämään niitä.


Perinteisesti ruokaohjelmat ovat hyvin tarkkoja. Saatat nähdä esimerkiksi vastaavanlaisia ohjeita:


Aamiainen klo 7:30

Kaksi kananmunaa, keitettynä

150 g vesipitoisia kasviksia

1 pala täysjyväleipää (ja tähän kirjattuna sopivat leipämerkit)

1 kuppi kahvia rasvattomalla maidolla

1-2 lasia vettä


Ruokaohjelma jatkuu tällä tyylillä koko päivän, ehkä eritellen treeni- ja lepopäivät. Asiakkaat saattavat kaivata juuri tällaista "tiukkaa" ohjetta. "Joo, kerro mulle tarkkaan mitä mun pitää syödä ja milloin! Ja kerro erityisen tarkkaan, mitä en missään nimessä saa syödä!" Sanon suoraan, että harva vastaavanlainen ruokaohjelma on aidosti yksilöity.


Kerronpa tähän väliin, että toimin myös fitnessvalmentajana ja teen toki fitnessvalmennettavilleni ruokaohjelmia, jos he niitä pyytävät. Omat valmennettavani noudattavat joustavan rajoittamisen periaatetta (flexible dieting), jolloin jäykkiä ruokaohjelmia ja "ohisyömisiä" ei ole olemassa. Teen myös ravintovalmennuksia painoluokkaurheilijoille (ml. painonnosto, voimanosto, kahvakuula, kamppailulajit), mutta urheilijoilla motiivit noudattaa tiettyjä ruokaohjelmia "painovetoina" on hyvin erilaiset kuin ns. tavallisilla liikkujilla.Kuvitellaanpa seuraavanlainen tilanne: et pysy mukana ruokaohjelman vauhdissa. Elämä tulee väliin, tavalla tai toisella. Ehkä uppoat työkiireisiin, ehkä lapsesi sairastuvat, ehkä "missasit" meal prep-päivän, ehkä joudut jäämään ylitöihin, ehkä tulee joulu tai muu juhlapyhä, tai ehkä vaan ei kertakaikkiaan huvita syödä kananmunia joka aamu.


Mitäs sitten tapahtuu? Osaatko soveltaa ruokaohjelmaa kiireessä niin, että syöt tarpeeksi, muttet kuitenkaan "ohi"? Osaatko arvioida annoskokoja ilman vaakaa? Vinkki: harva osaa. Olen myös nähnyt vierestä, kun annettuja ohjeita vastaan kapinoidaan tavalla tai toisella (yleensä ylilyönnein), vaikka ohjelmista olisi maksettu satoja euroja.


Olen myös nähnyt valitettavan monta asiakasta, jolle tarkat ruokaohjelmat aiheuttavat ylitsepääsemätöntä stressiä ja pahimmillaan painonnousua, kun tavoite on ollut laihtuminen. Voimakas rajoittaminen saattaa johtaa voimakkaisiin ylilyönteihin, joka luo tarpeen aloittaa uusi jäykkä dieetti ja rajoittamis-ylilyönti-sykli on valmis.


Kuvitellaan toisenlainen tilanne: seuraat ohjelmaa täydellisesti. Itse asiassa, seuraat sitä (liian) pitkään ja (liian) tarkkaan. Suurin osa ruokaohjelmista on luotu tilapäisiksi. Taustalla saattaa olla esimerkiksi muutaman kilon pudotus ennen lomamatkaa tai häitä (huom. en suosittele näitä), verensokerin hallinnan opettelu tai vaikkapa painonpudotus ennen painoluokkaurheiljian kisoja (esimerkiksi painiottelua). Jäykkää rajoittamista saattaa seurata häiriintynyt syömiskäyttäytyminen ja sen myötä vakavat terveysongelmat.


On myös hyvin mahdollista, että seuraat sinulle luotua ruokaohjelmaa tovin, mutta huomaat sen olevan tylsä. Et tykkää ruoasta jota syöt, eikä se tuo sulle hyvää oloa. Ruokien punnitseminen ja kaloreiden laskeminen ei ole pitkäkestoista, saati tervettä syömiskäyttäytymistä. Ehkä näet lyhyellä tähtäimellä vyötärösi kaventumista, painon laskua tai muita itsellesi tärkeitä tavoitteita saavutettavan, mutta jos se vaatii elämäntapaa, jota et siedä, pidätkö sitä yllä? Tuskin. On mahdollista, että tämä luo mielikuvan siitä, että terveet elämäntavat vaativat hurjasti ponnisteluita, että terveellinen ruokavalio on tylsä ja pahanmakuinen, ja että "hyvin syöminen" on hanurista. Mitä tästä opittiin?Haluan, että sisäistät seuraavan lauseen. Hyvinvoivat ihmiset syövät ruokaa, ei pelkkiä ravintoaineita. Ruokaohjelmissa jäädään usein jumiin kaloreihin, hiilihydraatteihin, proteiineihin tai rasvoihin, kiinnittämättä sen enempää huomiota mikroravintoaineisiin tai siihen, mitä ruoka on. Hyvinvoivat ihmiset syövät kokonaisia aterioita, omaan kulttuuriinsa ja syömiskäyttäytymiseensä sopivaa ruokaa. Sellaista, jota voi syödä muiden ihmisten läsnäollessa. Hyvinvoivat ihmiset harvoin punnitsevat tai mittaavat ruokiaan tarkkaan. Suurin osa meistä harvoin tarvitsee millintarkkaan punnittua kananrintaa tai tofua. Hyvinvoivilla ihmisillä ei ole kiellettyjen ja sallittujen ruokien listauksia. Ei ole hyviä ja huonoja ruokia.


Tämän blogikirjoituksen tärkein pointti:

Kukaan ulkopuolinen ei voi kertoa sinulle, mitä sun pitää syödä ja monelta. Voin toki auttaa sua tekemään parempia valintoja ja kehittämään tapoja, jotka pysyvät yllä pahimmissakin tilanteissa.


Meillä ravintovalmennus tarkoittaa sitä, että tarkastellaan sitä, mitä tällä hetkellä syöt. Sen pohjalta tehdään muutoksia niin, että ne palvelevat tavoitteitasi. Voidaan ajatella, että muutetaan hitusen paremmaksi sitä, mitä tällä hetkellä teet. Ei ole polarisoidusti hyvää ja huonoa, vaan on laaja kirjo kaikkea, mitä voi syödä. Kun opit, että ei ole "täydellisyyttä" ja "roskaa", opit myös sallivuutta oman ruokailujesi suhteen. Meillä ei ole kiellettyjen ja sallittujen ruokien listoja, sillä kaikki ruoat on sallittuja. Meillä valmennuksissa opetellaan pois täydellisyyden tavoittelusta. Terveelliset elämäntavat eivät vaadi täydellisyyttä.


Lisäksi: ruokaohjelmissa harvoin pohditaan sitä, millä tavalla syöt. Syötkö aamiaisen työmatkalla, lounaasi työpöytäsi ääressä, välipalaa instagramia selatessa vai rauhoitutko syömään ilman häiriötekijöitä? Valmennuksissamme kiinnitetään huomiota siihen, millaisia ruokailutilanteesi ovat. Huomioimme myös, onko kaikkien aterioiden kohdalla edes mahdollisuutta muuttaa ateriaa vähäsen paremmaksi. Pohdimme myös yhdessä millaisia valintoja teet kun olet poissa normaalin arkesi rytmistä. Huomaa siis, että valmennuksessa saat apua siihen, millaisia ruokia syöt ja millaisia valintoja teet. Pyrimme kuitenkin vahvistamaan tervettä syömiskäyttäytymistä ja ruokasuhdetta, jolloin asiakkaamme eivät kaipaa ulkopuolista henkilöä antamaan tarkkoja ruokaohjeita tai ruokien punnitsemista.Jos sinusta kuitenkin tuntuu, että haluat tarkan ruokaohjelman, se on ookoo. Ymmärrä kuitenkin, että ruokaohjelmien tarkoitus on olla tilapäisiä apuja lyhyen aikavälin tavoitteiden saavuttamiseksi. Pyri siihen, että ruokaohjelma sopii elämääsi, eli älä yritä väkisin sovittaa omaa elämääsi tarkkaan ruokaohjelmaan. Haluatko havahtua viidenkymmenen vuoden päästä siihen, että olet surffannut ruokaohjelmasta toiseen, etkä osaa syödä ilman ulkopuolisen apua? Tuskin.


Milloin ruokaohjelman noudattaminen ei ole hyvä idea? Vastaisin tähän: useimmiten. Mutta tarkemmin kertoen... Jos ruokaohjelmasi saa sinut tuntemaan itsesi huonoksi, ahdistuneeksi, syylliseksi tai ruokakeskeiseksi, tai jos ruokaohjelmasi johdosta "repsahtelet", koet olevasi ruokariippuvainen (kerron tästä enemmän joskus toiste), jos ruokavaliostasi on rajattu suuria määriä ruokia tai ravintoaineita, tai jos koet muuttuvasi "kaikki tai ei mitään"-tyypiksi, ruokaohjelman noudattaminen ei ole hyvä idea.


Pohdi mielummin, millaiset asiat saavat sinut voimaan paremmin. Mikä yksittäinen asia olisi helpoin toteuttaa? Voisiko se olla esimerkiksi 15 minuutin ulkoilu, välipalan syöminen iltapäivällä tai joku muu asia? Millaiset tavat tukevat hyvinvointiasi? Tähän ei ole yhtä oikeaa vastausta, sillä jokainen meistä on yksilö.


Valmennuksissamme käytetään paljon energiaa siihen, että valmentaja yrittää tehdä itseään tarpeettomaksi. Vahvistamme valmennettavillemme pystyvyyden tunnetta ja sitä, että he osaavat itse valita, mikä heille toimii parhaiten. Sinä johdat itseäsi.


Jos sinusta tuntuu siltä, että olisin sinulle sopiva valmentaja, nakkaahan sähköpostia osoitteeseen ulrika@herkkutrikoissa.com niin katsotaan, mitä saadaan aikaan.


Peace, love and muscles,

/Ulrika

Älä jää paitsi uutisista!

©Herkkutrikoissa 2020